Съвети за безопасно и комфортно шофиране през лятото

От: Рая Иванова

Лятото е тук и е чудесно време да се отправим на пътешествие с автомобил под наем. Този период е прекрасен сезон за пътуване, но също така и предизвиква някои специфични проблеми за водачите и пътниците. Как да се подготвим за дълго пътуване? Как да изберем подходящ автомобил? Как да се предпазим от жегата и слънцето? Добре е, също така, да обърнем внимание на някои от основните аспекти на лятното шофиране, като температура, хидратация, слънцезащита, пътна обстановка и други.

Защо трябва да внимаваме на пътя при високи температури?

През лятото, жегите могат да имат негативно влияние върху безопасността на пътя към нашата почивка на море по няколко начина:

  • Прегряване на двигателя: може да доведе до спиране на автомобила и повреда на определени части. За да предотвратим това, е необходимо редовно да наглеждаме количеството на охладителната течност, да избягваме да шофираме с висока скорост или с товар и да спрем на сенчесто място, ако забележим, че температурата на двигателя се повишава.
  • Разширение на гумите: в горещото време, въздухът вътре в гумите се разширява, което може да доведе до неправилно износване и дори до спукване. Можем да предотвратим това, като редовно проверяваме нивото на налягане в гумите и поддържането му в оптимални стойности. 
  • Заслепяване от слънчевите лъчи: както и ние, така и останалите участници в движението, можем да бъдем заслепени от яркото лятно слънце. Трябва да внимаваме и да се предпазваме, чрез използването на слънцезащитни очила и автомобилните сенници.
  • Летни задръствания: по време на летните отпуски, често се случват големи задръствания, които могат да ни забавят по пътя към крайната дестинация, и да ни изнервят.

Кои са най-важните условия за безопасно шофиране през лятото

Шофирането през лятото може да бъде приятно и релаксиращо, но също така и опасно, ако не се съобразяваме с някои основни правила. Най-важните съвети за безопасно пътуване и шофиране през лятото са:

Проверка на техническото състояние на автомобила

Преди да тръгнем на път, да се уверим, че гумите, спирачките, охлаждането, светлините и другите системи работят безупречно. Необходимо е да сменим гумите, ако са износени или не съответстват на климатичните условия. Трябва да наглеждаме нивата на течностите – масло, антифриз, течност за чистачки и др. Поддържането на чисти стъклата и огледалата, от своя страна, ще ни осигури по-добра видимост. Необходимо е преди потегляне да отстраним всяка една неизправност.

Планиране на маршрута и спазване на пътните знаци

Да избягваме пътуването в най-топлите части на деня, когато рисковете от прегряване, умора и заслепяване от слънцето, са по-високи. Да изберем за нашия план маршрут, който минава през хладни и сенчести места, ако е възможно. 

Правилата за движение

Да спазваме ограниченията на скоростта, безопасна дистанция от движещото се пред нас превозно средство и да следваме указанията на пътните знаци и сигнализацията. Не трябва да изпреварваме без нужда и да правим излишни рисковани маневри.

Защита на другите пътници

Да не оставяме домашни любимци или деца в паркирания автомобил, тъй като температурата може да се повиши до опасни нива. Същото важи и за хранителни продукти в нашия багажник.

Да носим със себе си достатъчно вода или други безалкохолни напитки и да пием редовно, за да предотвратим дехидратиране, по време на шофиране.

Да избягваме да консумираме алкохол, кафе или енергийни напитки, които могат да повлияят на нашата концентрация и реакция.

Да не шофираме, ако сме под въздействието на лекарства или други вещества, които имат възможността да нарушат нашата способност да управляваме автомобила.

Защита от слънчевите лъчи и умора

Добре е да имаме слънчеви очила, а също така, и шапка с козирка, за да предпазим очите си от заслепяване и увреждане от UV лъчите. Хубаво е и да се запасим и със слънцезащитен крем, особено ако имаме по-чувствителна кожа. 

Как да направим пътуването през топлите месеци по-комфортно

Ето няколко съвета, как да направим пътуването си по-комфортно и безопасно:

  • Поддържане на комфортна температура и хидратация. Да използваме климатика или прозорците, за да осигурим оптимална температура и свеж въздух в купето. 
  • Да се облечем подходящо. Хубаво е да носим леки, светли и дишащи дрехи, които да ни предпазват от слънчевите лъчи и да ни помагат да се чувстваме комфортно. Да избягваме тесни, тъмни или синтетични дрехи, които могат да задържат топлината и да предизвикат изпотяване.
  • Планиране на паузи, по време на пътуването. Хубаво е да спираме на всеки час или два, за да се разтегнем, да походим или да си починем на хладно и проветриво място. Разгрявка, разходка или леки упражнения ще подобрят кръвообращението и ще разбудят мускулите. Това ще ни помогне да предотвратим потенциални умора, главоболие или гадене от дългото пътуване. 
  • Да се насладим на пътуването. Шофирането в красивите летни месеци може да ни даде възможността да посетим интересни места, да видим красиви пейзажи или да опитаме нови култури и кухни. Чудесно е да останем отворени за уникални нови изживявания и да споделяме радостта си с приятелите и с членовете на семейството си.

Може ли да разчитаме, че колите под наем отговарят на препоръките?

Може ли да разчитаме, че колите под наем на Грийн Рент а Кар отговарят на препоръките за шофиране в горещините на лятото? Този въпрос е важен за много клиенти, които искат да пътуват комфортно и безопасно. Отговорът е да! Всички автомобили на Greenrentacar.bg са оборудвани с климатик или климатроник, които осигуряват комфорт и приятна температура в купето. Освен това, колите са поддържани в отлично състояние и редовно проверявани за техническа изправност. Автопаркът е съставен основно от икономични автомобили с хибридно задвижване от Тойота. Екипът на Green Rent a Car се грижи за нашето удобство и безопасност, което гарантира най-доброто изживяване в избирането и наемането на автомобил!

Добави коментар