Rent a car – какви са рисковете?

От: Рая Иванова

Покрай натоварения начин на живот и динамиката на работата ни, заслужена ваканция в комбинация с наем на автомобил, е най-добрият начин да се отпуснем и да получим мечтаната доза релакс. Ако планираме дългото пътуване или екскурзия, нека помислим за наемане на кола, вместо да вземем личния си автомобил. Пътуването до ново място ни отваря много възможности за транспорт като автобус, такси, влак или двуколесни превозни средства. Но, най-добрият и практичен вариант е да наемем автомобил. Наемането на rent a car се превръща в толкова обичайна част от пътуването, че понякога си мислим, че няма какво да се обърка и пропускаме да се запознаем с договора, както и общите условия за наем. Често си мислим, че сме сигурни, как да наемем кола, без да допуснем грешки. 

Трябва ли да си купя допълнителна застраховка, или пък да платя за зареждане на гориво. Мога ли да шофирам в друга държава, или имам ли нужда от всички екстри, които ми предлагат. Тези въпроси възникват почти всеки път, когато използваме услугата. И ако не ги зададем на служителя, който отдава колата или не прочетем добре условията, то тогава може да си докараме непредвидени разходи. 

Ето и основните рискове, които поемаме, ако не сме запознати с условията за наем:

Предплатените такси за гориво отговарят на желанието ни за опростяване на пътуването, както и на опасенията от това да закъснеем за полета ни, тъй като всяка минута, добавена към пътуването до летището, увеличава риска от закъснение на качването на борда. За наше удобство, rent a car компаниите предлагат нови възможности за предварително зареждане на автомобила с гориво, за да ни спестят време и усилия. Ако решим да не се възползваме, най-доброто време да открием подходящо място за зареждане на автомобила си е веднага след като го вземем. Докато се отдалечаваме от летището или rent a car агенцията, нека обърнем внимание на местните бензиностанции и направим план да се върнем на най-лесно достъпната или на най-изгодната цена от тях в края на наемането. Районите около летищата могат да бъдат объркващи и непознати, така че не искаме да шофираме в кръг в търсене на бензиностанция с наближаването на времето за полет. По-удобно за нас ще е да разберем къде ще заредим, преди връщане на колата, когато не сме притиснати от времето. 

Друг риск, на който трябва да обърнем внимание, е още преди да се качим в автомобила. Ако не искаме да плащаме за повредата и щетите на предния наемател, трябва да направим щателен оглед за драскотини, ожулвания, разхлабени части и не работещи електрически стъкла и огледала. За да сме по-сигурни, може да заснемем колата. 

Ако решим да шофираме в чужбина с наетия rent a car, трябва да предупредим агенцията. Нека имаме предвид, че ако шофираме в друга страна, ще имаме нужда от винетка, през международно разрешително, до „Гражданска отговорност“.  Като цяло, трябва да се запознаем с местните правила за движение по пътищата в страната, много преди да се качим в рент а кар автомобила. Съща така, в полза биха ни били подробности, като например от коя страна на пътя да караме, кой е с предимство в кръговото движение и дали имаме право да завиваме на дясно на червен светофар. Най-добрият източник на този тип информация е консулството или посолството на страната или актуален пътеводител. Нека не пропуснем и проверката на застраховка в чужбина, трябва да се уверим, че отговаря на изискванията на страната, която ще посетим.

Задължителна ли е застраховка

Покупката на застраховка, която ни се предлага от rent a car агенцията с цел сигурност при пътуването е изцяло в наша полза. И все пак, преди да се съгласим с тази информация, трябва да подчертаем, че автомобилните застрахователни полици могат да се различават значително. Желателно е в подобна ситуация да се свържем със застрахователя си, защото правилото на част от застрахователите е, че покритието, което имаме за основния си автомобил, се разпростира и върху колата под наем, тъй като наемът се счита за заместващ автомобил, съгласно полицата. Така че, ако имаме цялостно покритие за собственото си превозно средство, полицата ни ще ни даде цялостно покритие и за rent a car автомобила. Но, ако нямаме застраховка, за наша безопасност и спокойствие по време на технически проблеми и пътно транспортно произшествие, е по-добре да си платим за такава на агенцията за отдаване под наем. Защото щетите по колата, могат да ни излязат много солено.

Защо да се доверим на Greenrentacar.bg?

Важно е да изберем надеждна компания за коли под наем, каквато е Greenrentacar.bg, за да сме сигурни, че ще стигнем там където трябва, безопасно и икономично. Очакват ни атрактивни, конкуренти цени и удобни локации, както и модерен и динамичен сайт, през който да направим онлайн резервация. Автомобилите са хибридни и отделят в пъти по-малко емисии от стандартните rent a car модели. Има кола за всичките ни нужди. Може да избираме между компактни и икономични, луксозни и комфортни или мощни SUV автомобили. Отзивите в платформите издават много - дали една rent a car компания е коректна, и дали обслужването й е на ниво. Това е следващата причина, поради която можем да се доверим на Green Rent a Car.  

Комбинацията от по-евтина кола, с опция надграждане на екстри,  преди години беше по-изгодно, но в днешно време не е добра оферта. В повечето случаи rent a car агентът има значителна свобода при определянето на цените за надграждане, така че ако ни попита дали се интересуваме от допълнителни екстри, препоръчително е да откажем. Много по-разумен избор е да наемем нов rent a car, който е пълен с екстри, които ще направят пътуването ни изпълнено с комфорт. В автопарка на Greenrentacar.bg има изцяло нови автомобили с екстри и системи за сигурност. Този тип коли под наем биха ни излезли много по-изгодни, отколкото да плащаме за допълнителните екстри.

Добави коментар