Защо е важно да носим предпазен колан докато шофираме

Сигурността е много важен и дори основен фактор, когато сме зад волана. Много инциденти на пътя стават ежедневно, а правилното използване на предпазните колани може да спаси много животи. Въпреки че в наши дни  автомобилите са снабдени с много системи за сигурност като въздушни възглавници, системи за откриване на мъртва точка, камери за задно виждане.....  факторът, коjто ни предпазва най-често, e именно коланът.

Специалистите по автомобилна сигурност на Green Rent a Car ще Ви представят 5 причини защо е толкова важно да използваме предпазния колан: 
 
  1. Пасажер без предпазен колан може много лесно да се озове извън колата при инцидент, което от своя страна може да завърши с фатален край.
 
  1. Пасажерът на предната седалка, който използва предпазен колан, има 44% по-голям шанс да оцелее при катастрофа. Този процент се увеличава до 73% при пасажери, возили се във ванове или SUV.
 
  1. Според проучвания, носенето на колан предпазва до 45% от случаите при катастрофи, в които автомобилът се преобръща по таван.
 
  1. Предпазният колан ни защитава при инцидент, така че да не се блъснем в предното стъкло, волана или вратите на колата и удари вследствие на които се получват серизни травми, понякога с летален край.
 
  1. Носенето на предпазни колани от пасажерите на задната седалка е важно не само за тяхната сигурност. При инцидент, в който пътник седящ в задната част на автомобила не е сложил колан, същият е много вероятно буквално да изхвърчи и с цялата си тежест да притисне към предното табло и волана водача и спътника отпред.

И ако тези причини не са ви достатъчни, ето ви още една: Носенето на предпазен колан при шофиране на автомобил е абсолютно задължително за водачите и всички пасажери. Изключение правят бременните жени, ако се прецени, че носенето може да доведе до повече вреди отколкото ползи, шофьорите на такси когато са с клиент и хора с определена инвалидност, която не позволява това. Така че, дори да умаловажавате горе споменатите причини, имайте предвид, че ще подлежите на санкция, ако бъдете спрени от органите на реда. При неизползване на предпазен колан може да имате и сериозни проблеми със застрахователите, ако се установи, че не сте използвали предпазното средство.

Носенето на колан спасява животи, бъдете отговорни към себе си и вашите близки!
 
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: