За какво трябва да внимаваме докато шофираме през лятото?

Зимата е сезонът, който се характеризира с най-рисково каране и премеждия на пътя. Какво обаче трябва да вземем под предвид при каране през лятото и има ли аспекти на шофирането, на които трябва да обърнем по-специално внимание, разкриват специалистите по сигурността на Green Rent A Car:

Задръствания на пътя
Задръстванията на пътя са изключително често срещано явление през по-топлите месеци, когато всички са в отпуск. Освен че могат да ни предизвикат много неудобства, задръстванията са и рискови, защото стресът може да повлияе на шофирането и да управлявате автомобила по-рисково, за да компенсирате загубеното време.

Спукване на гуми
Горещото време увеличава налягането в гумите на автомобила, което може да доведе до пукане. Този неприятен инцидент е по-възможно да се случи при износени или повредени гуми.

Пътни ремонти
Именно през летните месеци се планират и изпълняват повечето пътни ремонти в страната, което може да причини редица неудобства в пътуването Ви. Преди да предприемете дълго пътуване, предварително се информирайте за пътната обстановка, за да избегнете неудобства.

Дехидратация
Дългите пътувания с кола в горещо време могат да доведат до дехидратация. Ето защо е важно да имате на разположение бутилка с вода постоянно.

Мотори и велосипеди
През лятото по пътищата се движат много повече от обикновено мотори и велосипеди. Това изисква голямо внимание за всички участници в движението, тъй като двуколесните превозни средства се забелязват по-трудно.

Хлъзгави пътища
Едва ли свързвате пътуването през лятото с хлъзгави или мокри настилки, но тези условия не са за подценяване. При периоди на дълга суша върху пътя се задържат големи количества прах и мръсотия и след намокряне, асфалтът става изключително хлъзгав.

Алергии
Алергии като сенната хрема могат да ни застигнат по всяко време, дори докато шофираме автомобил с поленов филтър. Това не само може да направи пътуванията неудобни, но също може да увеличи риска от злополука.

Слънчево изгаряне
Вероятността да изгорите в колата е толкова голяма, колкото и ако сте навън в слънчев ден, ако управлявате автомобила си с отворени прозорци. Най-застрашена от изгаряне е ръката, разположена до прозореца, но е възможно да бъдат засегнати и други части на тялото в зависимост от частта на денонощието и интензитета на слънчевата светлина.

Загуба или повреда на автомобилния ключ
През лятото често предприемаме еднодневни пътувания, ходим на плаж или просто прекарваме повече време на открито, затова и рискът от загуба или повреда на ключа на автомобила е много голям.

Представените предизвикателства, пред които може да се изправите при шофиране през лятото, може никога да не Ви се случват, но запознаването с тях ще Ви осигури повече спокойствие и сигурност на пътя.


 
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: