Съвети за шофиране в дъжд

Пролетта най-сетне е тук и макар да се характеризира със затопляне на времето и повече слънчеви дни, не липсват и дъждовни периоди. За какво да внимавате на пътя, докато шофирате при дъжд, представят автомобилните експерти на Green Rent a Car:

1. Изчакайте, докато времето се подобри, ако е възможно
 Ако се чувствате неуверени при шофиране в дъжд и можете да отложите пътуването, изчакайте докато времето се подобри. Няма причина да се излагате на опасност, ако шофирането в мокри условия не е наистина належащо.

 2. Проверете оборудването на автомобила
Уверете се, че оборудването на автомобила Ви е изправно преди да тръгнете на път при силен дъжд. Проверете фаровете, задните светлини и чистачките на предното стъкло, за да сте сигурни, че ще работят ефективно, когато са необходими. Също така проверете протектора на гумите на вашето превозно средство. Изтърканите и повредени гуми могат сериозно да намалят сцеплението при мокри пътища.

3. Намалете скоростта
При шофиране по време на влажни метеорологични условия не е достатъчно да се придържате към обявеното ограничение на скоростта - трябва да карате значително по-бавно, отколкото обикновено. Мокрите пътища са много опасни, тъй като времето за реакция на автомобила Ви е много по-бавно, когато вали. Ниската скорост е наложителна при дъждовно време.

4. Използвайте чистачките
Въпреки че това може да изглежда абсолютно логично, някои шофьори забравят да включат чистачките на предното стъкло при лек дъжд. Скоростта на чистачките на повечето автомобили се регулира, за да изчисти влагата от стъклото в лека мъгла или при силен порой. Обърнете внимание, че трябва да замените чистачките, ако можете да чуете “скърцащ” шум или когато започнат да оставят ивици върху стъклото.

  6. Поддържайте безопасна дистанция с другите участници в движението
 Дръжте по-голяма дистанция между Вас и останалите участници в движението. При дъжд спирането на автомобила Ви ще бъде по-трудно, затова е и важно да поддържате безопасно разстояние.

 7. Избягвайте рязкото спиране
Опитайте се да забавите рязкото спиране на автомобила си, като свалите крака от педала на газта по-рано, отколкото обикновено бихте. Не използвайте също опцията круиз контрол, за да бъде вниманието Ви изцяло съсредоточено върху шофирането и за да имате пълен контрол над педалите.

 8. Внимавайте за дълбоки локви
 Шофирането през дълбоки локви с висока скорост може да доведе до хидропланинг (наричан още аквапланинг). При хидропланинг ще загубите сцепление и ще се плъзнете по повърхността на пътя. За да го избегнете, заобикаляйте местата, където водата се е събрала, като смените лентата. Ако не е възможно трябва безопасно се насочите към наводнените зони с повишено внимание и ниска скорост.

 9. Правилна реакция при аквапланинг/хидропланинг
 Хидропланингът е една от най-честите причини за автомобилни катастрофи при дъжд, тъй като водачите могат да загубят контрол над превозното средство. Ако попаднете в подобна ситуация, спокойно свалете крака си от газта и се насочете в посоката, в която трябва да върви предната част на колата Ви.
 
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: