Съвети за безопасно шофиране през зимата

За да караш кола, не трябва само да притежаваш шофьорска книжка, а и да познаваш добре автомобила, да караш с повишено внимание и концентрация и да можеш да реагираш в определени ситуации. За да бъдеш добър шофьор са нужни още умелост, бързина, прозорливост, предпазливост и опит. Трябва не само добре да познаваш, а и да прилагаш правилата за движение и да се съобразяваш с пътната обстановка.
В тази статия ще научиш как с помощта на всички тези качества и умения ще се справиш с опрeделени ситуации в зимни условия.

Концентрация
Концентрацията е много важно условие, тъй като те кара да мислиш само върху шофирането на автомобила под наем. Дори и най-малкото разсейване би оказало влияние върху безопасното шофиране през зимата. В това положение времето за реакция се съкращава и при заледени участъци е възможно да не бъде избегната опасността.
Да познаваш добре колата
Да познаваш добре колата означава да различаваш и знаеш какво означават сигналите, които тя ти подава в различни ситуации. Повиши концентрацията си! Различаването на тези сигнали и умението да се справяш с тях ти предоставя решителността на трасето през зимата.
Бързина и умелост
Тези качествата ще ти помогнат, ако загубиш концентрацията или възникне някоя непредвидена ситуация през зимния период. Заедно с умението да се справяш в сложни ситуации, бързината и умелостта ще ти помогнат при възникването на неочаквани аварии.
Прозорливост, предвидливост и опит
Предвидливостта ти дава умението да предвиждаш събитията, ситуация и да бъдеш подготвен да реагираш във всеки един момент. Прозорливостта ще ти помогне да вземеш правилното решение в ситуацията, а на базата на опита ще избегнеш грешки, които си допускал и ще можеш да подходиш правилно в дадената ситуация.
Правила на движение и съобразяване с пътната обстановка
Тези условия са взаймно свързани. Първият го научаваш по време на шофьорските курсове, но едва когато придобиеш необходимия опит, ще приложиш и затвърдиш наученото. През зимният период автомобилите са по-взискателни и е необходимо да бъдеш по-внимателен. Студеното време и ниските температури довеждат до заледявания, което от своя страна води до по-голям спирачен път, поднасяне на автомобила или буксуване. Ето как може да се справиш в тези ситуации:
  • За да съкратиш до минимум спирачния път, се придържай към маркировката и пътните знаци и спазвай дистанция от автомобила пред теб.
  • За да спреш по-лесно в зимните условия карай с по-ниска скорост.
  • Поднасянето на автомобила се получава при влизате с висока скорост в завой. Ето защо не натискай рязко педала на газта, когато влизаш в завой.
  • За да не потъне или буксува на едно място колата под наем е необходимо да включиш Traction control или ако не разполагаш с тази функция да натиснеш много леко педала на газта и да потеглиш плавно.

 
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: