Какво да посетите около Бургас

Света Анастасия
Остров в Черно море
Света Анастасия е български остров в Бургаския залив в Черно море. Между 1945 и 1996 г. островът носи името Болшевик. Намира се на 6,5 км. югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,01 кв.км.
Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории.
В миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес. 
Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах. 
Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. 
Остров Света Анастасия Виж на картата
 
Морска градина
Парк в Бургас
Морската градина е парк в българския черноморски град Бургас. Площта на парка е около 720 дка, като той е озеленен с декоративни дървета и храсти. Сред тях са разположени скулптури и бюстове на известни писатели, актьори и личности създадени главно по време на Летните пленери по скулптура в Бургас.
Морска градина Бургас Виж на картата
 
Поморийско езеро
Лагуна в България
Поморийското езеро е крайбрежна лагуна, разположена северно от град Поморие. Езерото е отделено от морето с естествена пясъчна коса и изкуствена дига и само в южната си част има свързващ канал, чрез който се осъществява притока и оттока на морска вода
Поморийско езеро Виж на картата
 
Атанасовско езеро
Езеро в България
Атанасовското езеро е езеро, разположено в границите на Бургас, между кварталите Изгрев и Сарафово и западно от тях. То е част от Бургаския езерен комплекс и граничи на изток чрез Атанасковска коса, която представлява около 1 km дълга пясъчна коса с Черно море.
Атанасовско езеро Виж на картата
 
Бургаско езеро
Езеро в България
Бургаското езеро е плитък лиман на брега на Черно море, западно от Бургас. То е част от Бургаския езерен комплекс и е след изграждането на язовир Мандра през 1963 година най-голямото естествено езеро в България. Дължината му е 9,6 км, ширината от 2,5 до 5 км, площта, която заема, е 28 км², а дълбочината стига до 1,3 
Бургаско езеро Виж на картата
 
Природозащитен център Пода
Място за наблюдение на птици
Пода, също Под или Подът, е блатна местност с оттока на Мандренското езеро към Черно море в землището на Бургас. Там се намира единствената смесена чаплова колония в близост до голям град.
Природозащитен център Пода Виж на картата
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: