Какви проверки трябва да направим на колата преди дълъг път?

Лятото е тук, а с него идват и планираните ни отпуски и далечните пътувания. Шофиране през лятото може да изглежда идеално, но има някои неща, които винаги трябва да вземете предвид потеглянето на дълъг път.

Препоръчваме ви да се запознаете със задължителните проверки на автомобила, за да бъдете сигурни, че всички ще пристигнете локацията си безопасно.

Проверете охладителната течност

По-голяма част от новите радиатори са оборудвани с бутилка, която е оразмерена и ви показва минималното и максималното количество течност, което ви трябва да се налее. При по-старите автомобили зареждането с охладителната течност се осъществява като се налива през капачка в радиатора. Тук специфичното е, че не трябва да развъртате капачката ако двигателя работи или не  се охладил. Рискувате да изгорите течността.
Проверка на гумите
Преди всичко вижте какви са изискванията за вашите гуми и ги спазвайте. Отидете на бензиностанция и проверете налягането в гумите. Ако не знаете как се извършва, помолете служителя да ви окаже съдействие. Налягане, което е извън нормите е предпоставка за по-голям разход, износване на гумите и затруднения при управлението на автомобила.
Проверка на резервната гума
Няма да ви бъде приятно ако спукате гума и искате да я сменяте с резервната, но чак тогава забелязвате, че тя липсва е неизправна.
Вижте до къде е моторното масло
Това е най-важната част, защото без нея двигателя ще прегрее. Изключете двигателя и го оставете да се охлади. След това проверете нивото на маслото с помощта на измерителната пръчка. Ако е необходимо добавете още моторно масло и изчакайте малко време, за да може да се стече и да направите повторна проверка. 
Проверка на течността за чистачките
Проверете дали е достатъчна и ако е необходимо долейте с качествена течност. Можете да закупите такава от всяка бензиностанция или да използвате вода. Това не ви го препоръчваме, защото хубавите течности имат в състава си миещи средства, които са ви необходими.
Проверка на светлините
Направете проверка на всички видове светлини по колата - мигачи, стопове, фарове за мъгла, дълги фарове. Огледайте внимателно за счупени крушки и ако има такива ги сменете.
Проверка на спирачките
Препоръчително е тази проверка да се прави в сервиз, но това, което могат да ви подскаже, че нещо не е наред със спирачната система са следните – усещате, че педала е станал по-твърд или по-мек, спирачната течност драстично е намаляла, светят ви предупредителните индикатори на таблото, неприятен звук при натискане на спирачките.
Не пропускайте да направите и рутинните проверки на автомобила - преглед на акумулатора и гумените съединения, както и състоянието на въздушния филтър.

 
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: