Как да се грижите за автомобила през лятото?

Знаете ли, че през летните месеци автомобилът Ви е подложен на изключително износване? При много топло време течностите в колата бързо се изпаряват, а някои компоненти изсъхват, напукват се и корозират много по-бързо, отколкото през зимата.

Как да се грижите за колата си през лятото ще научите от автомобилните експерти на Green Rent a Car в следващите редове:
 
  1. Поддържайте изправна охладителната система на автомобила
Поддържането на изрядна охладителна система на Вашия автомобил през лятото е най-важният съвет за изправно превозно средство през лятото. С повишаване на температурите рискът от прегряване на колата се увеличава многократно, а правилната поддръжка на охладителната система ще Ви спаси от неизправности в двигателя.
Имайте предвид, че при горещо време охлаждащата течност се изразходва много по-бързо. Проверявайте веднъж седмично нивата й в прозрачния бял контейнер за пълнене под капака на Вашия автомобил. През по-топлите месеци е препоръчително да наблюдавате и за течове на охлаждащия разтвор под автомобила - ще го познаете по сладкия мирис и ярък цвят.
Освен поддържането на нивото на охлаждащата течност, важно е също така да се има предвид, че тя губи ефективност с течение на времето – спира да охлажда, а също така и да предпазва радиатора от корозия. За да избегнете тези проблеми е нужно при смяна на сезоните да почистите и проверите за повреди охладителната система.
 
  1. Подсигурете се с отлично работещи чистачки
След дългите зимни месеци със сняг, лед и ежедневно замръзване и размразяване, дори и най-надеждните чистачки могат да се напукат и разкъсат. Неизправните чистачки са най-големият кошмар за шофьорите при внезапни летни дъждове и бури, тъй като не осигуряват нужната видимост за безопасно придвижване по пътя.
Смяната на тази авточаст с нова е изключително лесен и евтин процес – можете да се сдобиете с нов комплект чистачки във всеки автосервиз или бензиностанция.
Както вече отбелязахме, автомобилните течности през лятото се изразходват изключително бързо, затова е важно да следите и поддържате нивото на течността на чистачките регулярно.
 
  1. Уверете се, че ремъците и маркучите на колата са изправни
За да сте сигурни, че няма да имате неочаквани аварии по пътя през лятото, е нужно да се уверите и в изправността на ремъците и маркучите на автомобила Ви. Потърсете износвания, пукнатини и течове и обстойно проверете ангренажния ремък – ако откриете каквато и да е повреда, трябва да го смените възможно най-бързо, тъй като играе важна роля за работата на двигателя.

 
  1. Заложете на качествени летни гуми
Не забравяйте да се уверите, че автомобилът Ви е снабден и с висококачествени летни гуми. Проверявайте ги за износване веднъж месечно, тъй като неизправните гуми са изключително опасни през лятото, когато асфалтът е много нагорещен и съществува риск от пукане от остри предмети на пътя. Проверката на налягането в гумите е друг важен елемент през лятото що се отнася до безопасност и разход на гориво.
               
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: