5 съвета за правилно изпреварване на пътяПрез топлите месеци се случва да сме зад волана много по-често, отколкото през останалата част на годината. Този феномен е съвсем лесно обясним – именно през лятото взимаме дългоочакваната отпуска и се отправяме на път, независимо дали крайната дестинация е планина или море.


Големият трафик по пътищата обаче налага често да изпреварваме колони от автомобили. Как обаче да извършваме тази маневра правилно, така че да не застрашаваме нашия живот и този на околните ще разберете в следващите редове от автомобилните експерти на Green Rent a Car.

1. Преди изпреварване помислете дали наистина e необходимо да предприемете маневрата. Ако скоро Ви предстои да слезете от пътя или се движите със скорост малко под ограничението, то рискът от изпреварване не си струва.

2. Уверете се, че е безопасно да изпреварите – внимателно огледайте пътните платна за опасности и в никакъв случай не изпреварвайте в участъци с намалена или никаква видимост (при завои, мъгла и т.н.) Разгледайте и знаците и маркировката на пътя, за да сте сигурни, че изпреварването е позволено.

3. Проверете движението и двете ленти. Пътят пред Вас трябва да е чист, а също така трябва да съобразите необходимата, спрямо габаритите на колата Ви, пролука пред участника в движението, когото искате да изпреварите.

4. Огледайте отново движението чрез огледалата и подайте светлинен сигнал преди да предприемете маневрата. Нужно е да се уверите, че зад вас няма изпреварващи автомобили, а също така трябва и да сте сигурни, че сте уведомили другите шофьори за изпреварването Ви.

5. Придвижете се бързо покрай превозното средство, което изпреварвате, и си осигурете достатъчно място преди да се върнете обратно в лявата лента. Не забравяйте да поддържате безопасна скорост.

Ние от Green Rent a Car Ви предлагаме и още няколко допълнителни съвета, които да спазвате при изпреварване:
  • При изпреварване на уязвими участници в движението като коне или велосипеди е нужно да се уверите, че имате възможно повече място за изпреварване и дистанция.
  • При изпреварване на големи и извънгабаритни превозни средства (като камиони, тирове и т.н.) е нужно да си осигурите допълнително разстояние преди да изпреварвате, за да имате добра видимост на двете пътни платна.  Тъй като изпреварването на такова ППС отнема повече време, трябва да сте абсолютно сигурни, че разполагате с нужното място и манервата Ви е безопасна.
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: