5 грешки, които допускаме, при нощно каране

Много шофьори предпочитат карането на кола през нощта – липсата на движение и пешеходци прави изживяването много по-приятно и релаксиращо, а по-бързото достигане до крайната дестинация е още един бонус. За какво обаче трябва да внимавате, докато шофирате по тъмно, ще Ви представим в следващите редове:

1. Неправилно използване на дълги и къси светлини
По-неопитните шофьори често не боравят правилно с късите и дълги светлини и не знаят кога да ги превключат. Важно е да регулирате правилно височината и посоката на фаровете, така че да не пречите на останалите шофьори на пътя. Залагайте на дълги светлини при ниска видимост извън населено място, когато сте сами на пътя, за да не заслепявате приближаващите превозни средства.

2. Превишаване на скоростта
Високата скорост през нощта е често срещана грешка при много шофьори. Основната причина за това е липсата на движение по пътищата. Тази практика обаче крие много опасности – тъмнината не позволява на шофьорите в градска среда да видят пресичащи пешеходци, а извън града – пресичащи животни. Шофирането с нормална скорост ще Ви осигури сигурност на пътя.

3. Разсейване
Липсата на достатъчно внимание върху шофирането и пътните условия е друга голяма грешка, която шофьорите допускат при нощно каране. Дори най-малкото разсейване може да доведе до инциденти при ограничена видимост, затова не позволявайте на страничните фактори да ангажират вниманието Ви докато карате автомобил през нощта. Избягвайте също да държите дълго включена светлината в кабината – тя също може да ви разсее.

4. Шофиране при умора
Не са редки и случаите, когато уморени шофьори сядат зад волана през нощта. Основно правило при управление на превозно средство е спирането при умора – трябва да се освежите и подишате свеж въздух и чак след това да продължите. В противен случай рискувате да предизвикате инцидент на пътя.


5. Шофиране след прием на алкохол
Приемът на алкохол при шофиране е абсолютно забранен от закона, тъй като крие сериозни опасности за Вас и пасажерите в автомобила Ви. Реакциите след прием на алкохол стават много по-забавени, а времето за действие се увеличава. Голяма част от пътнотранспортните произшествия са причинени именно от консумация на алкохол, затова трябва да бъдете отговорни към Вас и всички останали на пътя и да не се качвате зад волана след прием на алкохолни напитки.
 
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: