10 качества на добрия шофьор: Колко от тях притежавате?

Да управлява автомобил е мечта на почти всяко дете и въпреки че тя се осъществява по-късно през нашия живот, с времето и практиката успяваме да се усъвършенстваме като водачи.
Ако сте се питали кои качества отличават добрите шофьори, то автомобилните експерти от Green Rent a Car ще Ви ги разкрият. Проверете колко от тях имате и вие:

Ловкост / Сръчност
Едни от най-важните качества са именно ловкостта и сръчността. Те са важни, за да може да отреагирате достатъчно адекватно и бързо на всяка една появила се ситуация на пътя.

Натрупаните знания
От ключово значение е добрият водач да е отделил достатъчно време, за да натрупа знания за правилата на пътя, а също така да има и базови познания за управлявания от него /нея/ автомобил.
 
Самодисциплина
Много е лесно да даваме съвет на другите хора как да управляват кола, но когато сме зад волана, не винаги сме достатъчно дисциплинирани. На пръв поглед безобидни неща като един бърз разговор по телефона или минаването на жълт светофар могат да костват дори нечий живот.

Търпение
Където и да сте на пътя, помнете че това не е състезание - кой ще отиде пръв на работа или ще се прибере вкъщи. Да бъдеш търпелив е наистина важно качество, не само при шофирането, пък и да си признаем, спестява доста нерви.
 
Бдителност
Не всеки на пътя е добър шофьор колкото си ти - зад волана има много неопитни и разсеяни хора. Следователно ако искаш да си добър водач, трябва да си много бдителен през цялото време, за твоя сигурност и за сигурността на околните.
 
Технически умения
Е разбира се, не е нужно да бъдете професионален монтьор, но все пак не пречи да имате базови познания, като например как да смените спукана гума, да проверите нивото на маслото в двигателя или как да смените изгоряла крушка.
 
Отговорност
Отговорността е наистина важна при шофиране. Не винаги се возите сами в колата и трябва да имате отговорност да се грижите за своите спътници.
 
Упражнение
Упражненията и тренировките спомагат за това човек да бъде перфектен във всяка сфера, а управлението на превозно средство не прави изключение. Колкото повече се упражнявате, толкова по-сигурни и уверени ще се чувствате във възможностите си.
 
Грижа за превозното средство
Да бъдеш добър шофьор значи и да се грижиш за превозното средство, което караш. Редовното обслужване, смяна на масло, антифриз, ремъци и т.н. е абсолютно задължително. Подмяната на гуми, когато е нужно, също е от значение. 
 
Кондиция
И ако всичко изброено по-горе е предмет на изучаване, тренировка или просто вроден талант, кондицията е нещо, което не винаги ни е гарантирано. Има ситуации, в които ще сме уморени и напрегнати от работа, безсънна нощ или просто сме здравословно неразположени. Всичко това може да се отрази на нашата преценка и рефлекси. Задължително е обаче да сядаме на шофьорското място само, когато сме в състояние да управляваме МПС.
Платете с:
  • Image alt
  • Image alt
  • Image alt
Последвайте ни: